05 May 2008

Apa Filem Yang Ku Patut Beli?

Aku tengah kemaruk beli DVD dari Amazon.com. Adalah beberapa DVD yang impresif yang aku dapat:

War & Peace (versi Rusia)
Return to Oz
The Kenneth Anger Films vol. 2 (ada Scorpio Rising)
The English Patient
The Day The Earth Stood Still

Errr, pada pendapat koranglah, apa lagi DVD yang aku patut tonton (yang susah dan memang tak ada di Malaysia tapi ada dalam Amazon).

38 comments:

Nazim Masnawi said...

What about Claude Berri's double dip "Jean De Florette / Manon of the Spring", man? Serius, aku tak pernah jumpa DVD dia kat mana-mana, not even Singapore.

tumpanglalu said...

searching for bobby fischer, leaving las vegas dan mungkin finding forrester..

Anonymous said...

cuba try test "Breaking The Waves" yg ada emily watson

saat omar said...

berbaloi tak beli dari Amazon? harga murah ? berapa lama baru dapat?

Anonymous said...

syndromes and a century? opera jawa? the mourning forest?

Nazim Masnawi said...

"searching for bobby fischer, leaving las vegas dan mungkin finding forrester.."

You don't NEED Amazon.com to buy that, man.

pijan said...

Bangkok Love Story
besss...
;)

yasmin said...

salaam.

jean de florette/manon le source both available on criterion dvd's.

as for amazon, i suggest you get ken loach's "kes", fadz. it's my second favourite film of all time.

tumpanglalu said...

jika en. nazim cuma sekadar mahu melepas lelah menonton dr torrent, silakan tp jika mahu yg uncut version atau extended versions atau previously-unreleased special features dan lain2 bg saya amazon adalah perlu..

saat omar said...

second fav film of all time? bagaimana pula dengan first fav film of all time?

TANPA NAMA said...

CoCoon- cerita tu best bangat... dan jangan lupa Flash Gordon - cerita lama tuuu... enjoylaa....

yasmin said...

encik saat omar, my fave film of all time is "tora-san our beloved tramp" by yoji yamada. stunning stuff.

Waris Jagat said...

Salam,
hahaha...
Lik Wong @ "Riki-Oh: The Story of Ricky"
http://www.youtube.com/watch?v=rYLmX6n6SY8
hahaha...

Tetapi seriusnya...
The Station Agent
http://www.imdb.com/title/tt0340377/
Aku tak tahulah filem-filem yang artsy ni.

saat omar said...

wow...yasmin balas koment aku? betul ke yasmin tu? tapai kalau KES adalah filem kegemaran dia sudah tentu itu adalah Yasmin haha...
hi Yasmin i used to be John malkovich in your blog :)

Nazim Masnawi said...

"jika en. nazim cuma sekadar mahu melepas lelah menonton dr torrent, silakan tp jika mahu yg uncut version atau extended versions atau previously-unreleased special features dan lain2 bg saya amazon adalah perlu.."

Kalau nak kira gitu, I think your whole catalogue needs to be fill with Amazon-buying DVDs, man. Not just three of 'em.

Nazim Masnawi said...

What's your third favourite movie of all-time, kak min?

tumpanglalu said...

bkn semua la. terpulang pd kehendak memasing. aku cuma bg cadangan judul filem. kalu xmau beli dr amazon, bole ja torrent atau bole juga beli yg pirate. terpulang..

fadz said...

Nazim, is it worth the look? Manon Spring?

tumpang lalu, err, wa dah tgk, tapi criterion/special edition yg baguih ke tu?

anon, aku tahu BTWaves bagus, tapi aku boleh dapat kalau aku gi UK nanti..

saat, berbaloi kalau kau ada duit yg banyak utk spend benda2 tak berfaedah tapi berilmu, hahahaha. serius, mahal.

anon 2, very intriguing, will chk it out on imdb.

kak min, yeap, looks interesting, dah lama nak dapatkan Kes.

tumpanglalu, yeap, betul, fasal itu wa beli via amazon, utk itu, fasal tu wa beli English Version versi khas.

tanpa nama, hehehe, menarik, tapi wa dah ada dan tgk. dan ya, wa suka flash gordon, termasuk flesh gordon.

waris jagat, akan dilihat..

btw, aku berkira2 nak dapatkan RIGET (kingdom) kalau aku tak temu di sini.. errmm, takde ke yang layan seram?

rf

maberik said...

Blade Runner:Final Cut.

Nazim Masnawi said...

Blade Runner: Final Cut ada kat Speedy, beb. Tak potong apa. Unless kalau kau nak beli Five-Disc Ultimate Collector's Edition (siap dpt briefcae)... yeah, that would be cool.

Jean De Florette / Manon of the Spring (or Jean De Florette / Manon Le Source as some elitists would say) bukan takat berbaloi untuk tgk je; berbaloi untuk angkat sekali. But since it's a film split into two, aku rasa elok kau beli versi ni punya. It's a two movies at a price of one. Walaupun features dia agak lacking, but the film itself is just worth it.

saat omar said...

Blade runner the final cut is a must on dvd cause theres an extra dvd for the making which i think its as pleasure as the movie itself. a must watch..tapi dvd tu ada jual kat kedai..takyah pi beli kat amazon.
kalau kau mau DVD foreign boleh letak tajuk dia kat sini..kalau aku jumpa kat kedai pirate aku bagitau kau...Takyah cari kat amazon

Edd Vedder said...

fadz..
Criterion Collection bagi aku antara yang terbaik dari segi DVD packaging dan content. Heck, even DVD cover art-nya lain dari yang lain. Kalau filem klasik, lebih baik cari yang Criterion sbb restoration dan format gambarnya cantik. Dan mmg banyak extra features.

Aku cuma ada 1 original copy Crterion Collection dlm simpanan aku : John Woo's Hard Boiled. Mmg berbaloi kerana ada tons of special features yg mmg takde di release yang lain.

What DVD should u buy? Tinto Brass Collection Volume I to III. Boleh? Hehehe..

(aku ingat nak mintak dari Antonio, ok tak?)

fadz said...

edd, fasal tu aku beli original version criterion of HAXAN, memang berbaloi sangat!

yang lain2 tu aku tgk, kawan2 pencetak rompak kita sgt bagus dengan mengeluarkan salinan macam criterion VIDEODROME, JIKOGU dan ONIBABA yang memang berbaloi untuk dimiliki.

Tinto Brass? Kau memang han sap.. Mintaklah Antonio. Inferno oleh Dario Argento aku pun tak dapat2 ni..

oh, btw, soalan bodoh: ada tak filem porno yang best dan boleh dipesan melalui amazon?

fadz said...

saat, u r the king! wa mmg nak cari, tapi aku rasa aku ada director's cut. dan, yeah, kau lah kawan aku dunia akhirat, semoga kau murah rezeki dan diberkati Allah s.w.t. Ok, bila aku boleh dapat?

nazim, u r the geek! terima kasih, aku akan pergi tgk (dan mungkin beli, lebih baik aku tunggu daripada saat, lagi murah). jean de florete tu nampak menarik, aku nak baca sikit...

maberik, yeap, thx bro!

Haris Zalkapli said...

Dead Man - Jim Jarmusch. Tapi filem-filem bagus ni kadang-kadang boleh terjumpa di mana-mana, PJ misalnya. Baru-baru ni terjumpa The Last Picture Show di Wangsa Maju.

Nazim Masnawi said...

There's a new dvd shop aku baru jumpa dekat Jalan Klang Lama. Masya-Allah, koleksi Marx Brothers pun ada!

yasmin said...

alamak! elitist pulak! that's what the frogs call it, dear. why is anything in french "elitist"? it is, if you consider anything french superior lah. but i don't, so i've got no hang-ups about it.

if bujang lapok had a criterion version called "worn-out bachelors", would an englishman who called it "bujang lapok" be considered elitist? tak kot.

anyway, to answer your question, nizam, my 3rd favourite movie is... hmmm... satyajit ray's "charulata" kot.

Nazim Masnawi said...

So you call Fellini's 8 1/2, Otto E Mezzo then? Ladri di biciclette? Bronenosets Potyomkin? Eh, silap, let me go straight ahead, Броненосец Потёмкин.

I've heard this argument before. A friend yang sebut Eric Rohmer's whole damn catalogue in its original French. But bila sebut Yasujiro Ozu's (or Yasujirō Ozu) stuff, reti pulak sebut Tokyo Story rather than Tokyo Monogatari or something.

P/S: What's your 4th fave movie (or film that is) anyway?

fadz said...

nazim ni tak habis2 mengacau kak min.. haikhh

saat omar said...

jap jap aku the king apa pulak ni? hehe..dah cam Jack dawson plak aku rasa...
aku cakap bagi list DVD apa kau nak. Aku tulong carikan kalau ada...
tapi kalau nak BREAKING THE WEAVES tu aku leh dptkan DVDnya for RM15.00.
BLADE RUNNER : FINAL CUT tak banyak beza actually dgn DIRECTORS CUT lah...

saat omar said...

oh lupa plak..forget about DVD for a while...pi tgk french Film festival skrg. Bila lagi nak tengok BREATHLESS kat big screen

yasmin said...

it's ok fadz. i don't feel particularly terkacau-ed.

4th favourite? raj kapoor's "bobby" agaknya. (cakap hindustan "bobby")

Edd Vedder said...

..ada tak filem porno yang best dan boleh dipesan melalui amazon?

- Wahh.. horny tul, haha. Kalau porn, better download kot. Tak berbaloi rasanya beli. Unless, mmg really horny. haha.

Nazim,
Jln Kelang Lama kat mana? Ada satu DVD shop di Kuantan Parade jual imported dual layer DVD yang mmg susah nak dapat di mana2. Aku borong banyak gak haritu antaranya Funny Games (1997), The Arrangement (1969), The Devil & Daniel Johnston (2006) dan yang paling aku excited, the complete set of the Director's Label series. (directorslabel.com). Susah nak dapat tu..

Anonymous said...

kat sini byk citer best
http://xploitedcinema.com/catalog/index.php
tapi tak pernah order pun hehe
takut kastam tahan

Nazim Masnawi said...

Edd,
It's hard to say. Aku tak expert sangat Jalan Klang Lama, but I know my way to go there. Dia kat kawasan perumahan; on a stupid lot kedai je. Kedai DVD kat SS2 tu pun ain't bad either - lot kat sebelah kanan balai polis* tu. Tingkat bawah; dia kat area pertengahan.

*Well, no worries. Polis pun selalu datang tengok.

fadz said...

edd, kat mana ko dapatkan dvd prono kau (hahahah, kantoi!)

anon, sgt menarik tapi aku tak berani amik risiko.. ari tuh order dvd Kenneth Anger pun nampak kena check gila2 ngan kastam.

one sandwich short of a picnic said...

nice blog bro. 2sen aku dgn rekemen 2 movie faverit. memento n the usual suspects. tp tak tahu la ada kt amazon ke tak. keep it up.

fadz said...

one sandwich, thx.. yeap, love momento and def love usual suspects. Dat bryan singer movie just got me all thrill, better than that 'ending dat tells all manipulation' in 6th Sense for me..