22 August 2008

Perca-perca Filem Ogos 2008

Ya, Ogos ialah bulan hari jadi aku. Ha ha, aku dah muda.

:P

Nampaknya aku kena berhenti face book sebab kalau aku nak cool off, aku bukak face book dan malas nak blog hopping macam dulu.. hmphh.. ok, ini yang kau tunggu sangat kan?

Rogue(2007)
Jangan ketinggalan. Senang, seronok, bertih jagung, bermoral. Dan ada 'edge' dalam ciptaan mitos 'pemburu berhantu itu dewa dunia yang disembah'. Beberapa twist yang menarik buat mereka yang gemar filem seram subgenre raksasa (tak boleh lawan The Host, Alien, The Relic atau Jaws, maaf). Aku suka babak terakhir 'showdown' antara hero Amerika (hero baru Amerika dalam filem ni bunuh John Wayne Amerika, the typical reluctant hero in any Spielberg film) dengan buaya. Sangat menyeronokkan.

21(2008)
Moral. Seronok (ya, kali ni aku banyak menonton filem bermoral kan?). Buat aku nak main casino dan belajar teknik mengira 21 dalam black jack. Malah babak cium-cium yang berahi pun tak dipotong. Bermula lembap tetapi menarik kerana wataknya seorang mahasiswa yang ditarik masuk mengenali dunia 'con'. Fantasi buat semua lelaki muda yang baru keluar universiti. Macam biasa, Kevin Spacey is the man, tapi sedih sebab dia ditangkap dalam filem ni (tonton The Usual Suspects dan Se7en).
Harold and Kumar 2: Escape From Guantanamo Bay(2008)
Bodoh. Vulgar. Seronok. Adik aku beli. Aku tonton masa bapak aku sedar dari tidur (ya, DVD player kat dalam bilik bapak aku). Benda pertama dia cakap, "citer lucah apa yang ko tengok ni?" tetapi lepas tu dah tak meracau kat aku bila sampai part George Bush, "Eee, macam George Bush". Babak-babak senyapnya superb, malah memang seronok. Babak-babak vulgarnya terlalu dan kadang-kadang terlalu bodoh. Tapi aku seronok dengan pengkahirannya.
You Dont Mess With The Zohan(2008)
Bodoh. Sedikit vulgar. Seronok. Aku tak tahu kenapa adik aku suka sangat filem-filem bodoh macam ni. Tapi filem ni seronok, lagi-lagi kalau kau Yahudi atau Islam. Tak, fundementalis tidak akan suka dengan joke joke yang diutarakan, baik Yahudi atau Islam. Tapi filem ini memenangkan Yahudi secara sembunyi. Peduli apa. Siapa suka Adam Sandler, ini adalah antara filemnya yang agak kotor (Adam selalunya lebih lembut daripada Jim Carrey, dan lebih buat tontonan umum) dan elok buat tontonan dewasa. Tetapi aku suka si Lebanon/Palestin yang jatuh cinta dengan Yahudi Zohan, dan bagaimana Zohan dah naik menyampah dengan politik bodoh para Israel. babak-babak John Torturro sebagai 'super hero' Islam Palestin menyeronokkan. Lagunya bodoh. Babak paling best: Zohan main dengan nenek.

Super Bad(2007)
A must see movie. Budak gemuk dari Knocked Up berlakon. Aku tertonton sebuah babak je, waktu si vulgar gemuk tu bising fasal dia seorang dalam kelas Ekonomi Rumah Tangga bila pasang dalam laptop. Aku macam, whoooooh, beshnya jadi budak ni. Ada kejujuran juga tentang semangat remaja lelaki nak membesar dan menjadi lelaki dewasa dan pengajaran moral 'moving on' tanpa perlu sangat berdakwah. Dulu aku suka Dazed and Confused dan mengatakan itulah filem yang kedua terbaik dalam genre American Graffiti (The Last Picture Show adalah yang terbaik dalam genre coming of age), tapi filem ini lebih baik daripada filem itu. Sesiapa yang pernah remaja akan dapat rasa seksa, perih dan seronok budak-budak ini. I'm sooo Fogell. Sebuah filem baik buat lelaki.

Wall-E(2008)
Aku serius bahawa lepas menonton filem ni, aku macam disturbed besar-besaran punya. Walaupun dalam wayang aku ketawa-ketawa. Lepas habis menonton ni, aku rasa lesu dan sedih dan termangu. Ya, inilah kuasa Wall-E. Sebuah masterpiece daripada Pixar. Buat aku Toy Story 2 masih filem terbaik buat Pixar, tetapi filem ini bolehlah dikatakan antara yang paling berani dan unik yang pernah mereka cipta. Antara filem sai-fai terbaik tahun ini. Apa yang paling aku sedih ialah, filem ini sudah meriwayatkan masalah kita yang suka membuang sampah, merokok, membuang sampah, buang toksik, buang sampah, suka fesyen, buang sampah, buat kotor - dan point terakhir daripada point itu: it's ok, we move on. Sedih sangat.

Hedwig and The Angry Itch(2001)
Sebuah Rocky Horror Picture Show untuk abad ini. Antara filem kegemaran aku (dan memberi point pada aku, its ok to be single until you die) yang aku tonton di rumah Azwan sewaktu dia pergi kerja kat Jakarta (hahahaha, jgn jeles!). Seorang lelaki yang mahu jadi wanita dan akhirnya menemui dirinya yang sebenar setelah melangkau separuh daripada muka bumi meluahkan sakit hatinya terhadap bekas kekasihnya yang mencelakakannya. Perjalanan Hedwig mempunyai banyak simbol, dan bukan sahaja terhadap seksualitinya tetapi perpecahan politik zaman perang dingin- ideanya besar: manusia sebenarnya semuanya satu entiti, dan kita yang suka memecahkan diri kita kepada dua. Semangat Hedwig dalam rock ialah jiwa 'perang'nya yang dia luah terhadap kejahatan sistem/bekas kekasih yang tidak dapat menerimanya dan menolaknya, dan daripada rock juga, dia akan menjumpai kembali dirinya yang sebenar, serta rahsia kemanusiaan itu (we are all fucked up, at last, we just have to give more and love). Ideanya moden, kadang kala keterlaluan dan sangat menyengat. Paling pentin, dalam gerak marah dan rakus Hedwig, ada perasaan pathos yang terlalu ingin menyentuh kemanusiaan, kita semacam mahu bersama Hedwig dan terbang dan hilang. Kesemua lagunya berkuasa dan akan mencipta kultus yang kuat, kebanyakan dialognya akan menjadi klasik. Perayaan terhadap kebebasan diri, rohaniah dan mental yang sebenar.

Star Wars: The Clone Wars(2008)
Ok, aku tak tahu kenapa, tapi aku suka dengan Clone Wars. Ok, kau tolak suara mono para pelakon suara, kau tolak beberapa dialog cheesy, kau tolak wajah animasi yang bosan, kau tolak Asoka, kau akan suka The Clone Wars. Ada bertih jagung yang seronok di dalamnya, malah Padame yang sentiasa membosankan dalam 1 dan 2 akhirnya ada fungsi dalam filem animasi ini (dan aku suka), malah Palatin yang celaka tu macam cool bodoh je dalam filem ni (sebelum part 3). Anakin mengejutkan, sangat menarik daripada 1 & 2. Dan Obi Wan, hahaha, seronok, Obi Wan dalam filem ni tak serius tapi main-main, macam apa yang kita selalu bayangkan terhadap Obi-Wan dalam Part 4. Malah perwatakan Jabba The Hut dalam filem ini dengan politik 'outer rim' antara Seperatist dan The Republic menarik. Tapi nampaknya takde sesiapa yang terbunuh dalam filem ni, namanya pun kartun, dan yang agak kebudak-budakan untuk penonton matang yang suka Dark Knight. Tetapi seronok dan tahu mengangkat sebuah cerita yang penuh roller coaster.

15 August 2008

Pratonton: K-A-M-I



Grand Brilliance and Redfilms Sdn Bhd
dengan sukacitanya menjemput

Teman-teman Bloggers
…………………………………………………………………………
ke Majlis Pra Tonton & Sidang Media “KAMI”
pada
26 Ogos 20008
2.00pm di Cathay Cineplex, Level 2 & 2M, Cineleisure Damansara

12 August 2008

Beruas, FFM & Bin Filem

Ajami dan SMuzz blogger superstar telah menghadiri "Filem kita perlu ada porn untuk laku" di MStar (Ida: "We need to look foward", meaning: "We need more tits"). Memanglah senang buat blogger yang tak kerja 9 ke 5 dan takde hidup kan? :p (ya, aku jeles sebenarnya), tapi sebenarnya aku ke Beruas, buat kajian untuk novel seterusnya (ya, ada kena mengena dengan "alih rupa tukar jasad", pemaisuri gangga dahagakan darah dan bukan semuanya dari sejarah itu yang cemerlang, terbilang, gemilang) memandangkan takde satu pun manusia dalam dunia keblogan ni yang nak tolong aku masa aku iklan ari tu (aku lupa, aku bukan superstar macam Ajami). Jadi aku ke sana (gambar nanti diupload dalam muka buku, tak seerotis pengalaman kembara Azwan) dan buat kajian, dan nyaris-nyaris disimpan dalam dunia bunian (yang, ermm, aku harap sangat untuk hilang pada 8/8/08 tu, yes boys n girls, my real scret dream is: to just disappear fromt he face of the earth) sewaktu dalam perjalanan melalui Kg. Kota di persimpangan makam Raja Beruas. Jadi malam tu, aku dan para penduduk Ayer Hitam (baca: Cina) menonton pembukaan Olimpik dan melihat separa fasis China membacakan sejarahnya kepada (tonton: we look cool and that small muthefuka tibet is ours to claim) dunia. Oh, sungguh terujanya wajah kawan-kawan Cina aku, semacam mereka rasa menyesal jadi orang Malaysia malam tu.
Esok tu, Kak Nyah yang keluarga aku sayangi meninggal dunia kerana barah di Ipoh (tak, sebenarnya dibuat orang), jadi memang tak sempat tonton FFM. Drama keluarga lebih menarik daripada drama TV.
FFM, hah, betapa seronoknya aku bila dapat tahu KMBM menang. Nampaknya aku tak perlu persoal juri-juri kita, kali ini, kejutan yang diberikan sangat menyeronokkan. Dan pemberian berbelas nominasi buat Anak Halal yang sememangnya satu 'senda gurau' memang kenalah (ingat Elizabeth?). Aku suka sebab beberapa perkara yang aku rasa KMBM perlu menang, memang menang, walaupun aku menunggu untuk sistem penjurian kita diubah kepada sistem yang memberi peluang kesemua pembikin filem untuk mengundi dalam kategori tertentu. Osman Ali, sila buat filem yang lebih baik ya?

Tetapi, iklan yang sebenarnya aku nak tunjuk ialah ini: Bin Filem. Satu blog sebaris 'tak nampak tapi bermakna' Bin Ladin tapi ni filem. Jikalau Ajami sibuk memperagakan artis yang akan/kian menaik serta wanabe artis (ini termasuk beberapa wartawan sewaktu demam AF) serta orang terkenal dalam dunia se leb ri ti, aku pula (dengan snobbish) mahu memperkanlkan blog yang semahu-mahunya tentang filem ini agar manusia (oh!) di luar sana faham apa itu filem sebenarnya (film for film sake). Tulisannya biasa, lepas, dan mengerti tentang filem, walaupun sedikit muram. Kalau Nazim Masnawi adalah perepot kultut pop yang tiada saingan, Bin Filem ialah pelapor seni filem (termasuk boleh membikin filem!) yang tiada tandingan lagi setakat ini di Malaysia. Malah, filem-filem pendeknya akan mengejutkan korang. Aku sendiri banyak 'belajar' daripada dua budak ini, JHebat dan Jimmy. Buat para pelajar filem (ya, aku tau korang masuk blog aku, aku ada spy kat Aswara dan UKM), silalah tekuni blog ini supaya anda beraspirasi untuk tidak menjadi sebuah lagi klon Prof. Razak tetapi seorang pembikin yang benar-benar tahu apa itu filem dan mengapa perlu bikin filem.

07 August 2008

Nota Pendek: Midnight Meat Train(2008)


Kalau korang ada masa, silalah tonton filem adaptasi cerpen Clive Barker ini. Ia sebuah 'near masterpiece horror', dan paling penting, sebuah filem yang meneruskan pengkajian pengembaraan manusia tentang sifat voyeur (kenapa manusia suka mengintip)- ada kuasa noir (dah tentu ini sebuah neo-noir seram) walaupun pada akhirnya semua noir ini tidak dijaga dengan kemas (kerana ini sebuah filem seram). Ideanya: apakah voyeur itu bernilai moral jika kita sendiri mengambil ekstasi terhadap pelakuan yang menjelekkan (contoh: kita menonton smut anak bawah umur ditutuh, dan kita menikmatinya sebelum kita menghubungi polis). Dan adalah paparan kebusukan manusia itu adalah seni yang paling tinggi? Midnight Meat Train berjaya menapakkan persoalan estetika seni dalam seram, siap penggambaran filem ini adalah seni, denyutannya seni dan harapannya seni. Hanya aku tak berapa suka dengan pengkahirannya, walaupun ia berjaya mencipta emosi yang mendalam, kerana aku sudah membaca cerpennya yang memberi jawapan terhadap kewujudan (orang bawah tanah) dan simbiosisnya terhadap penerusan kemajuan tamadun manusia New York.

Beberapa adegan ganas tidaks empat dipotong LPFN, malah perkataan "F***" terlepas beberapa kali. Adegan seks dipotong licin.

Sila tonton filem ini yang mungkin akan cepat hilang daripada pawagam kerana orang sekarang hanya tahu menonton blockbuster dan filem bertih jagung walaupun ia tak berapa mengujakan (The Mummy).

06 August 2008

Sedang Berlangsung: Kekasihku Seru



Ya, judul dramanya tampak 'tacky' tetapi ia setentunya satu strategi menarik penonton yang menggilai Pontianak Harum Sundal Malam. Tetapi, berita baiknya ialah, ia adalah hasil kerja dan produksi tim Khabir Bhatia bersama isterinya Mira Mustafa, jadi ceritanya sesuatu yang lain dan memang terpelosok keluar dari kebiasaan produksi dan cerita drama TV, malah aku boleh mengaku, apa yang Twin Peaks lakukan terhadap produksi televisyen (kelihatan lebih sinema daripada drama TV), Kekasihku Seru boleh melakukannya buat drama televisyen tempatan.


Bukan sahaja paparan arahan seni, penggambaran, efek (walaupun belum mencapai tahap standard aku, tetapi agak menyeronokkan dan dibuat dengan kemas, malah ada beberapa babak yang agak menyeramkan) bagus, tetapi jalan cerita dan dialog yang dibuat Mira turut menarik kita menonton untuk mengetahui 'rahsia' keluarga bersaka itu dan kaitannya dengan si lelaki yang baharu duda kerana kematian isteri dan anaknya. Malah perjalinan mitos keluarga itu sebaik keinginan yang kita mahu tahu dalam Twin Peaks, kebiasaan sorotan 'tunggu dan lihat' yang berlaku dalam drama televisyen Amerika.


Malah para pelakonnya baik-baik, terutamanya Emelda Rosmila yang berlakon dengan natural sekali. Aku begitu bangga, sudah ada pelakon muda sebaiknya dan satu 'thumbs up' kepada Khabir kerana tidak terikat mengambil pelakon terkenal sahaja tetapi memberi pelakon baharu seperti Emelda menempa nama- dan dia boleh dikatakan menjadi teraju utama untuk cerita ini ditonton.


Tidak pernah aku mengesyorkan TV drama sebaik ini tetapi ya, buat yang ini memang aku berani. Malah, drama sebegini memang patut disimpan menjadi koleksi DVD yang boleh ditonton sekali lagi kerana formulanya yang begitu efektif membuat penonton menunggu apa yang akan berlaku. Aku tiak biasa tertenggek di TV menonton drama melainkan menonton DVD aku. Selain Heroes, inilah drama yang aku mesti ikut pada setiap minggu.

Kekasihku Seru disiarkan pada setiap malam Khamis, 9.30pm (lepas tahlil, haha, sempat!) di TV3.

01 August 2008

Tawakal-Allah Amir Buat Susuk

Susuk, filem terbaharu daripada Amir Muhammad dan Naeim Ghalili akan keluar awal Ogos ini, bersempena dengan bulan hari jadi aku, jadi kiranya satu hadiah sinema Malaysia buat aku lah! Dalam keadaan penonton Malaysia yang tidak tentu menonton filem Malaysia berikutan kenaikan minyak (tapi Dark Knight tengok sakan), Susuk berani ke tengah gelanggang Ogos bila tahap filem Summer Hollywood adalah yang tertinggi (Wall-E akan keluar bulan ini). Keberanian ini sudah tentunya dibuat dengan azam tinggi dan perasaan berdebar para produser GB bahawa filem Malaysia masih relevan, dan kelainan yang ada dalam Susuk diharapkan boleh membuktikan kerelevannya terhadap institusi pecah panggung (baca: kapitalisme).

Dalam proses produksi Susuk, yang dikatakan mengambil masa dua tahun, dalam prebiu yang aku hadir, Amir dengan seloroh mengucapkan, "Setahun untuk saya, setahun lagi untuk Naeim mengarah". Seloroh ini seakan menggambarkan dua pengarah ini bercakaran (oleh sebab itu Naeim berseloroh, "Jangan percaya apa-apa yang si Amir tu cakap!"). Tetapi melihat hasil filem ini, juga saling merendah diri Amir dan Naeim, kita dapat lihat kuasa tim saling bekerja sama antara dua pengarah muda Malaysia ini. Malah Amir menambah kepadaku, bahawa gandingan pengarah ini perlu kerana Amir boleh melepaskan dialog-dialog mencuit dan mengarah lakonan para pelakon tetapi untuk bantuan imej dan shot yang benar-benar seru, teknikalnya diletakkan di bahu Naeim. Maka simbiosis ini yang digunakan untuk menghasilkan Susuk, dan betapa mereka berjuang untuk menghasilkan yang terbaik. Maka itu, aku memberi satu wawancara untuk menyelami seksa dan suka Amir sewaktu menghasilkan bayi perdananya ini; Susuk, menambah sebuah lagi filem seram dalam senarai filem seram ala Malaysia. Oh, aku lupa nak tanya Amir, sebuah filem seram lagi tahun depan, atau sudah serik?

-//-

fadz: Durasi dua tahun pembikinan filem ini menarik diperjelasi jika dipadankan bahawa ini sebuah filem seram (filem seram dikatakan yang tercepat dibikin tapi paling susah dalam teknikalitinya), dan saya ketahui, walaupun cerita asal ini (skrip?) ditulis oleh Rajesh Nair, semangat dan roh dalam filem ini sememangnya "Amir Muhammad". Apakah idea filem ini asalnya daripada saudara, atau Rajesh?

Amir: Idea asal daripada saya, Naeim Ghalili dan penerbit filem Dhojee. Kemudian kami pasang iklan di www.mandy.com untuk mendapatkan penulis skenario. Rajesh memberi struktor kepada filem ini, kalau tak silap sampai draf ke-5, tanpa dialog tetapi lebih kepada ‘building blocks’ untuk naratif ini. Sebenarnya filem ini ialah kolaborasi total antara saya dan Naeim. Dia mempunyai keupayaan dan kebolehan untuk menterjemahkan idea kepada bentuk visual yang dinamik. Kalau saya seorang, akan pilih shot yang paling mudah saja, tak payah susah-susah.


fadz: Apa yang sebenarnya terjadi pada skrip, berapa kali ia melalui kerja draf? Terus-terang, saya dapat rasakan semacam ia sebuah filem yang melalui 'on going process'? Tentu ini menarik jika mengambil gaya Wong Kar Wai, Lynch atau Altman. Apakah saudara dengan sedar dan tahu filem ini akan dibuat dengan aliran sebegini?

Amir: Shooting script ialah draf ke-8 tapi kami masih mengubah beberapa perkara semasa penggambaran. Terdapat 4 penulis: saya, Naeim, Rajesh dan Amri Rohayat; ironinya semua lelaki tapi hampir semua watak utamanya perempuan. Satu babak tambahan (pembunuhan seorang lelaki dalam kondo) ditambah beberapa bulan kemudian atas permintaan studio yang merasakan filemnya tak cukup ganaz. First edit ialah 2 jam setengah dan beberapa watak kecil dan kameo terpaksa disingkirkan. Mungkin hasilnya seperti monster yang dicipta oleh Frankenstein tapi bertepatan juga dengan tema filem tentang ‘pengubahsuaian’ atau ‘rombakan.’


fadz: Ok, soalan bodoh tapi perlu: apa kena dengan ikan pada awal cerita, kemudian ayam? Susah tak nak masukkan ayam dan membiarkannya 'berpeleser' untuk mendapatkan shot yang terbaik?

Amir: Ikan yang sedang disiang dianggap imej yang sesuai untuk gambaran ‘korban’. Sama seperti permulaan filem Fassbinder, In a Year of 13 Moons, yang menggunakan bangkai lembu. Ayam sebenarnya ada dua lapis: binatang yang berkait dengan ilmu hitam termasuk voodoo; dan juga lambang ‘kampung’ yang sejujurnya dibenci oleh Soraya. Memang susah bekerja dengan ayam dan saya tak akan melakukannya lagi.


fadz: Ada sebuah babak dalam Susuk yang diambil di sebuah kilang atau bengkel. Saya teringatkan David Lynch dan mualnya terhadap pengindustrian (nota fadz: atau mungkin Ferry God Mother dalam Shrek 2? haha). Apakah pemilihan kilang itu disengajakan atau terpilih secara tidak sengaja? Seronok tak bekerja di kilang?

Amir: Babak itu harus berlaku di tapak industri kerana, secara sinisnya, proses penciptaan ‘bintang’ pop ada persamaan dengan proses kilang. Jadi kami pakai gudang yang digunakan oleh Fear Factor setelah beberapa kilang menolak permintaan kami (sebab scene tu ada unggun api).


fadz: Bagaimana anda dapatkan para pelakon yang hebat-hebat untuk masuk dalam tab mandi dalam keadaan yang sangat mengiurkan? Babak Sofia Jane sendiri ialah sebuah kultus dan harus dimasukkan dalam arkib perfileman Malaysia sebagai antara yang erotis dalam sinema Malaysia.

Amir: Shot yang saya paling gemar ialah shot Sofia keluar daripada kereta dan sempat melirik/menjeling sebelum masuk ke tempat bomoh. Susuk sebagai tema ialah sesuatu yang erotik kerana dikaitkan dengan tarikan, tahyul, tabu dan (untuk menyambung aliterasi) tab.


fadz: Babak pemakaian susuk di tab mandi sendiri ialah personifikasi mise en scΓ©ne yang mengatakan, ini sebuah filem yang perlu ditonton. Jonathan Romney mengatakan filem dekad sekarang tidak perlu lagi cerita berstruktur atau plot baik (bukan menidakkan Susuk tidak berplot), tetapi sebuah mis en scene yang mendefinasikan segalanya, dan itu sahaja perlu. Apakah saudara rasa ini wajar, atau struktur dan plot, tradisi yang kita ambil daripada Hollywood itu masih perlu?

Amir: Sebuah shot yang ‘kena’ dan ‘ikonik’ mampu mencipta delirium yang tersendiri, yang tak akan dilihat dalam cabang seni yang lain. Seperti kata seorang: Continuity is a bourgeois fetish.

Saya suka banyak filem yang plotnya ‘tak logik.’ Tapi saya akan bosan kalau tiada naratif, biarpun saya boleh juga melayan kerja Matthew Barney misalnya.


fadz: Filem seram selalu menyampaikan mesej-mesej sosial. Secara prasedar, kita dapat tangkap, Susuk berani membicarakan (walaupun bernafas sosialis) dalam pergerakan trnasformasi Soraya, dialog "gangsa ke emas" juga bangunan agung tapi kosong Putrajaya, progresif (atau kapitalisme) itu membawa kecelakaan. Apakah kepentingan ini dalam sudut filem-filem saudara, dan kenapa sekarang?

Amir: Kalau semua watak wanita kami bertukar kepada lelaki, dan apa yang diidamkan bukan status diva tapi status Perdana Menteri, ia tetap filem yang sama. Kalau kita hendak mencapai cita-cita, kita harus mengubah sesuatu dalam diri kita. Suzana akhirnya menjadi bangkai hidup, samalah seperti bangunan Putrajaya. Tapi terdapat juga elemen self-critique atau self-parody di sini, kerana inilah kali pertama saya buat filem yang dianggap ‘mainstream,’ (nota fadz: perdana) jadi siapa saya untuk berkhutbah tentang ‘selling out’? Yang anehnya salah satu rujukan utama untuk Susuk bukan filem seram tetapi All About Eve (nota fadz: rujuk All About My Mother sebagai sebuah lagi filem yang merujuk filem yang sama).


fadz: Saya diberitahu saudara mengambil rujukan Dario Argento dalam filem ini. Trilogi "Three Mothers" Argento termasuk Phenomena adalah filem-filem 'twisted fairy tale' beliau. Adakah saudara sepakat dan ingin menggambarkan bahawa Susuk juga mengambil penggayaan 'twisted' Cinderella atau Ugly Duckling, atau realisasi ini berlaku sewaktu penggambaran atau pascaproduksinya?

Amir: Ya, twised fairy tale, tapi mungkin semasa pembikinan kami anggap sebagai black comedy atau ‘chick flick yang ganas’. Dualiti antara ‘cantik’ dan ‘hodoh’ juga, seperti Death Becomes Her dan Odishon.


fadz: Pemilihan pelakon, siapa yang buat? Mereka dipaksa atau mereka memaksa saudara mengambil mereka? Siapa yang saudara benar-benar mahukan dalam filem ini? Ini adalah kerana subjek filem ini agak provokatif sebaris dengan Isteri, Perempuan & Jalang pada 1993.

Amir: Dream cast saya memang ada tapi beberapa pelakon menolak. Seorang tak sanggup menjadi ‘bomoh’ dan seorang lagi mahu kami menukar tajuk filem ini daripada “Susuk” ke benda lain. Saya inginkan seorang ‘artis bersara’ menjadi ibu Soraya tapi dia kata dia hanya akan buat “filem dakwah.” Ada penyanyi yang minta RM100,000 untuk lapan scene. Susah juga. Tapi saya dah lama nak bekerja dengan Ida Nerina dan Sofia Jane kerana mereka amat happening. Kami bertemu Diana Rafar semasa audition.


fadz: Adakah ada pengertian tersembunyi saudara mengambil Diana Rafar dan Ida Nerina dengan mata mereka yang 'tersembul'? Atau itu hanya fesyen?

Amir: Mata bundar amat sinematik. Kita boleh melihat ke dalam.


fadz: Saya sedari dari Lips to Lips(2000) sehingga Susuk, saudara menafikan 'father figure', malah watak-watak saudara selalunya berpeleseran 'keseorangan' tanpa bantuan 'ayah' dalam dunia urban serba maju. Kalau adapun 'ayah' ('Ayah' dalam Lips to Lips ialah ayah James Lee yang mati, Tun Mahathir, Big Durian, LKT- penuh dengan 'ayah salah') seperti impian Soraya terhadap 'father figure' Dukun Dewangga suatu yang terpesong. Apakah saudara mempunyai isu terhadap 'kemandulan' peranan ayah?

Amir: Oh, semua tu tanpa sedar. Hmmm. Tema patriarki mungkin wujud biarpun (ataupun disebabkan) filem ini didominasi perempuan.

fadz: Ada satu 'usikan licik' saudara pada satu bab sewaktu Dewa Dewangga menemui seorang pelacur. Adakah kaki pelacur itu seorang lelaki? Ceritakan bagaimana seronoknya saudara menggambarkan babak-babak ini.

Amir: Eh, itu kaki Ida Nerina. (nota fadz: hahaha, habislah aku, tapi takpe, mak aku dan mak dia kawan baik, hohoho! Sori Miss Ida!) Dia memang benci buat scene itu dan akan bertambah benci bila mendapat tahu anda menganggap kakinya menyerupai kaki jantan. Sebagai filem yang menyorot Argento dan De Palma, scopophilia yang wujud harus hetero-sentrik. Saya teringin juga membuat filem yang lebih polymorphously perverse seperti Shortbus tapi harus cari naskhah sesuai. (nota fadz: sangat saya tunggu)


fadz: Saudara juga berlakon sebagai 'pak pacak', mengambil signifikasi Hitchcock tetapi saya tersedar bahawa saudara di sana sebagai 'peon'- pemerhati kelas marhaen terhadap hidup kelas atasan. Adakah saudara saja-saja berlakon kerana tidak cukup pelakon, atau saudara mahu mencuba menjadi pelakon terkenal satu hari nanti?

Amir: Saya pelakon yang amat kaku. (Susuk ialah manifestasi cemburu saya terhadap artis). Watak itu sengaja dipilih sebab saya rasa seperti buruh biasa bila buat filem ini. Dan Naeim juga menawarkan keretanya untuk di’kameo’kan apabila Hairie Othman terpelanting dan terkena kereta itu sampai benar-benar kemek. Kerana dia rasa seperti mangsa kemalangan. Humor kami agak selari.


fadz: Apakah harapan saudara untuk Susuk bila ia keluar tayangan nanti?

Amir: Saya bertawakal sajalah.

Akhirnya, kini pasti

Ya cik cik dan puan-puan, suprise suprise, itu raksasa syaitan yang Taf teh panggil "teknologi sampah" sudah meragut aku memasukinya, aku kini ada FACEBOOK, ughhhhhhhhhhhhhhh!
(maaf, gambar aku telanjang takde)