23 November 2008

I'm sorry, I don't fit your credentials as a film reviewer-blogger?


Seorang Tanpa Nama menghantar komen ini kepada aku oleh sebab ulasan aku terhadap Antoo Fighter. Kalau reaksi sebegini boleh berlaku, aku rasa tujuan blog ini sudah tercapai:


pada aku la a good blogger for utk review is:


1: kritik with idea..not just kritik..

2: kritik with research meaning research bout local market industry..


what means why jadi mcm ni..so that kritik have a balance..


like u said Contoh pertama dari segi teknik dengan bajet yang sangat murah: Bad Taste arahan Peter Jackson. Bad Taste murah, buruk, dan berbajet rendah.....bajet rendah luar negara berapa ratus ribu USD meaningnya lebih kurang USD200K? utk tahun 1987..maybe its true but now i dont think so la..track back of malaysian industry...if get 5mill kutipan tiket split kepada tauke wayang 50-50.. jadi 2.5millso camna la para producer nak bikin the next movie if cant get a profit to rollnext movie..we're small market la..bikni la research dulu encik.. memang la bole cakap kalu takde duit jgn buat movie...but they all movie maker trying to make local movie ni go to next level..but never get a positif thinking coz org sikap melayu always like this (fadz: err, which is?)..why hollywood can go far..coz they always think a positif way (fadz: err, bukankah fasal mereka jaga betul-betul buat cerita sebelum meluahkan dalam bentuk aksi?)..so to me review blogger like this is not certificate coz they never research back on local market..they research but outside market like hollywood but they not reasearch bout currency (fadz: New Zeland bukan Hollywood, maaf!), the kronologi of history between luar negara dan malaysia.. to me right now malaysian movie to many main plot of love story..thats why the producer terlupa think bout teknologi... (fadz: oh, u forgot 1 thing: STORY)


and one more think the money to invest..coz to think like LOTR ..they need 50 digital artis on work for 1-5 years salary per person 3-4k x 50people permonth..lebih kurang cost = rm9600000sudah rm9mill so..the kutipan tiket kalu meletup bole letup 10mill...bahagi duangan tauke wayang baru dapat 5mill..so? u can said..jual ke luar..bole ker? we are not in top language like chinese (fadz: Sepet, yes, a lame example, but i heard its done cheap and still garn box office earning with local + international achievement, what say you?) so? to me u are not certificate bloggeru must think bout that baru la lepas ni bole review movie org..if not try la buat movie sendiri then u know bout dis

fadz: hmmm, I love my job :)

21 November, 2008

29 comments:

jhebat said...

kata pembikin filem pada pengkritik filem:
kau ibarat ketam yang ingin mengajar cara berjalan dengan betul.

kata pengkritik filem pada pembikin filem:
kau ibarat ketam goreng yang terhidang di atas meja untuk aku nilai presentation, tekstur dan rasanya. (dan setahuku, ketam goreng tak boleh berjalan!)

p/s ketam goreng = filem budget rendah. ada budget masak lemak cili api la ;-)

Ajami Hashim said...

wakakakaa!

bakarr! bakarr! api! api!

fadz said...

soalan: adakah kritikan perlu keseimbangan? lantak aku lah kan?

aku masih ingat sebuah cerita lama, seorang pengkritik filem, oleh sebab bengang tungu dengan sebuah filem cikai bernama X di Hollywood, telah menulis 'ulasan' tentang cantiknya sepatu tumit tinggi kawannya di sebelah.

Mungkin itu yg patut aku buat selepas ini jika aku tak suka 'sesebuah' filem Melayu kot..

spiral said...

"if not try la buat movie sendiri then u know bout dis"

ahahaha aku dah agak itu klimaks klise dia.

fadz said...

Spiral, lepas ni mmg aku berazam malas nak rebiu filem Melayu lagi dah.. merajuk amat sangat ni..

jhebat said...

"if not try la buat movie sendiri then u know bout dis"
macam pernah tulis hahaha.

usah dilayan, nanti masuk melodi.
filem yang bagus tak akan hilang ditelan zaman.
macam komen/entri juga.
bila filem ni nanti habis tayangan dipanggung,
entri ini tak bermakna dah.
malah kalau perasan sekarang ni pun,
hujah-2nya remeh belaka.
terlalu mementingkan pulangan dan kira-2 wang ringgit.
jadi bahan gelak adalah hahaha

Tok Rimau said...

Fadz,
Your review is the only one that matters. The others are crap!

fadz said...

jhbat, ok, aku ikut cakap kau :) t.kasih

tok, eh, takkanlah begitu sekali.. ada yg mmg lebih bertauliah dari saya pun.

Pak Long said...

hahaha.. klakar btol si Tanpa Nama ni. Apa punya bengong. Dah tentu Fadz puji psl CGI, yang orang menyumpah tu psl jalan cerita. CGI tahap LOTR pun kalau citer tahap longkang tak ke mana jugak. Tak habis2 CGI. Cuba fikir dari segi cerita. Love story pun kalau cerita dan kualitinya bagus aku pon takder masalah. aku dapat rasakan Tanpa Nama itu adalah Azizi Chunk iaitu tuan pengarahnya.

AKu tetap penyokong TOnton Filem. Teruskan mendidik yer Fadz. Jgn merajuk nanti aku belanja tgk wayang kat KL.

Ajami Hashim said...

tok rimau! hepppppp!!!!

Miss Bratty said...

Fadz,

Betul, your review sangat berisi, you tak pernah bagi komen yang takde isi. So keep up the good work Fadz, this is your blog and u can say whatever u wanna say, its your point of view dan betul, jangan lawan nanti masuk melodi, been there, done that, tul tak ajami? haha!

fadz said...

thx pak long, thx miss braty (masuk melodi isnt dat bad kan? haha)

zulazahari said...

Salam,

Memang ur review sentiasa bernas, and I salute u, aku pun tgh belajar untuk buat review sebaik u, tapi maklumlah, filem dan penulisan bukanlah bidang aku, cuma sekadar minat, so banyak istilah dlm perfileman nie yg aku masih kabur.

Nazim Masnawi said...

"Spiral, lepas ni mmg aku berazam malas nak rebiu filem Melayu lagi dah.. merajuk amat sangat ni.."

Cry baby!

fadz said...

zul, thx bro... im out of words..

nazim, kecoh ah kau.. :P

GAIA said...

hehe...KB menyiksa ko n tanpa nama datang muncubit dikala waktu serabut...maka merajuk...tapi jgn merajuk lelama weh...teruskan review filem tempatan...

Tanpa nama mungkin org dlm produksi AF kot, tapi taklehla sesuka tuduh dia ialah sang sutradara...nanti kang bebetul masuk Melodi.

Miss Bratty said...

Ajami, macam gatal je tangan ni nak membakar, tapi takpe, keep it cool dulu. Fadz, if anything kitaorang semua standing right behind you. You know that kan? :)

Edd Vedder said...

aku rasa tanpa nama ni should learn how to spell first. or maybe balik sekolah rendah, belajar grammar.

..now u know kenapa aku jarang sangat reviu filem melayu. banyak mulut longkang yang tertutup mindanya.

fadz said...

Gaia, ya, sebab berubah tempat, tu yg macam Nizam kata, cry baby jap.. now ok dah..

miss bratty, as always, ure a sun.

edd, ohhh, i see... but no worries bro.. still learn smtg from u..

saat omar said...

fadz boleh merajuk? haha tak percaya tak percaya....

Nazim Masnawi said...

"...tu yg macam Nizam kata..."

You see Fadz, I can deal with the criticism, and the damnation, and the put downs. I don't want money, and I don't want medals. What I do want is for you to stand there with that dental braces of yours in your intellectual mouth say my name correctly!

fadz said...

OMG, Nazim, im sooo sorry, NAZIM MASNAWI, kena baca 3333333333333333333333333333 kali, hehehe...

fadz said...

Saat, believe it!

Pak Long said...

Grammar Tanpa Nama tu pun berterabur ada hati nak marah blogger. Setuju dgn Edd Vedder. Ini mcm mana nak bikin movie yg punya intelektual yang tinggi kalau diri sendiri pun cakap tak betul. Kalau segan nak balik sekolah rendah harap2 Tanpa Nama register diri kat British Council dulu. Dah agak grammar dah ok baru sembang tunjuk pandai kat sini.

Miss Bratty said...

Fadz, remember what I told you pasal review kat dalam classroom tu? it is not bout the rview or criticism sahaja, its about believe in what you stand for, remember that! :)

P/s : if im a sun, then you r a star!

fadz said...

actually, im missing Tanpa Nama.. btw SUPRISE SUPRISE! i akan balik KL next month, maybe 11th, maybe after christmas, yey!

Miss Bratty said...

Fadz, u kena banyak movies kena catch up bila balik KL! :P

Anonymous said...

Miss Bratty, u ni sama dengan Elly / Maya Darina yang keluar melodi tu ke?

fadz said...

nak balik KL!