18 December 2008

Berkabung

Alhamdulillah, perkabungan aku sudah selesai ...

buat Riduan, aku tetap perlukan fail-fail kau ...

61 comments:

Anonymous said...

saya bersimpati. tapi sinema dunia masih memerlukan saudara! http://www.bfi.org.uk/sightandsound/pdf/films-of-2008.pdf

Riduan Khairi said...

Takziah.

Sabar dan redha. Berdoa, supaya Tuhan ganti yang lebih baik. Seperti Tuhan menggantikan Ummu Salamah yang kematian suaminya, Abu Salamah. Tuhan gantikan suami baru yang jauh lebih baik. Nabi sendiri masuk meminang.

Aku sudah dua kali hilang/dicuri lap top. Tapi tetus menulis. Guna pc buruk aje.

Rewan Ishak said...

Aku amat bersimpati Fadz. Kalau hilang duit boleh dicari tapi ini hilang laptop dgn kerja2 sekali. Jgn give up. Kalau kau tak menulis macam mana nak kempen ajak rakyat malaysia mari membaca. Tapi jangan sampai kau dah merajuk tak nak blog lagi.

Ajami Hashim said...

takziah!

beli baru! jangan buat alasan!

Nuppy said...

Semoga sabar hadapi dugaan.. Hp aku lak kena rembat 3 hari lepas sebab tak lock keta masa gi petrol pump.. pantang lepa skit..

saat omar said...

urghk...I know how it feels.

abdullahjones said...

:(

Anonymous said...

Takziah,

Bersabarlah. Jangan berhenti menulis.

~embun~

kekure said...

berkabunglah dulu...

yasmin said...

ya rabbi! and in pas land too! fadz if you were in KL, i'd buy you a new computer myself! dah report polis lum?

cappuccino said...

aduhai kesiannye fadz..mesti geng2 drug addict yg buat tu..kat area tu mmg famous ngan geng2 org jaht tu..agaknya org tu dh aim lama dh kot..syg jugak kan data2 dlm laptop tu..sabar sabar sabar..ada rezeki nt beli baru kay..

amirahsyuhada said...

Rilex, jom kempen belikan fadz laptop baru!! Err..anyway..kami amat memerlukan anda Fadz..plsss..jgn stop.

Anonymous said...

takziah. semoga sabar dan tabah dengan dugaan yang tak henti datang.

akitiano said...

What...bertabah lah bro...if me, i tak tau what's gonna to happen to me...my knowledge is in my laptop...if hilang berarti i'm stupid...tapi ada sebuah cerita..Imam Ghazali dulu tak menghafal, jadi dia pergi mana2 bawa kereta kuda isi kitab...bila tengah2 jalan dirampok..lalu dia cakap, aq tidak memiliki harta, tapi jangan ko ambil kitab q...bagaimana aq nak mengajar...lalu pencuri tu pun berkata, hahah, bodoh banget kau...ilmu ada pada kitab, bukan pada otak mu...jadi kalau aq curi kereta ini, engkau pun akan jadi bodoh...lalu dia tak jadi curi...kejadian ini membuat ghazali menghafal semua ilmu dan karangan beliau agar tidak ada ilmu yang akan hilang....

Nazim Masnawi said...

Better ask Azizi "Chunk" Adnan a.k.a. Anonymous Kejap Aritu, man.

ryann said...

turut tumpang simpati. harap berkabung tidak lama

fadz said...

Thank you all for your kind words and support but I've made my decision not to write anymore.

:(

Anw, it's not that people would miss me, as "because I'm tired of the world and the world is evidently tired of me" - Baron Manchausen.

"Every night, I cut my heart. But in the morning, it is full again."
Count Almasy, The English Patient

"Just let me be, leave me alone ..." Hana, The English Patient

ted said...

oh no!
i do hope you WILL write again and that this is just the process of grieving.
satu kerugian kepada kepuasan engkau sendiri.
hoh, mmg kami semua manusia yang tidak rela melepaskan sesuatu yg bagus.

fadz said...

ted,

Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicelah
Bagaiku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini
Takkan berubah kerna aku tetap aku
Dan lalu rindumu bukanlah aku

kama said...

sedihnya ... betul ke tak nak menulis lagi?

Anonymous said...

mampuslah kau!

spiral said...

Fadz aka sahabat seram sejati aku,

Aku takkan nasihat apa2 lagi sebab nasihat2 dari semua pembaca kau sebelum di atas aku rasa dah cukup sempurna. Sayangnya kau nampak macam takkan termakan nasihat lagi.

Jadi..

Oleh sebab kau nak berhenti menulis, maka, aku ucap "FUCK YOU". Di sini, cuba visualise dalam *kepala kau yang aku sedang tunjuk jari tengah. Dan oleh kerana kau kau juga ada **jari tengah itu jugak, kau boleh balas isyarat lucah itu pada aku semula dan aku akan berpuas hati.

Itu saja.

*Kepala : Simbolis otak menunjukkan kau masih punya otak geliga untuk menulis.

**Jari : Menunjukkan kau masih punya jari untuk menaip/menulis.

Maaf aku mencarut. Tapi kau patut terima itu dari aku.

Nam Ron said...

Jika ko seorang penulis,
tidak mahu menulis kata mu,
ko takan dapat lari darinya,
mungkin untuk sehari dua,
mungkin dua, tiga minggu,
mungkin berbulan-bulan,
mungkin tahun demi tahun,
ko boleh menghadapinya.
Dan, satu hari nanti ko mesti menulis juga(mungkin bukan di sini),
kerana ko seorang penulis
menulis itu adalah nyawa bagi mu.

Pa'chik said...

ada gambar leptop tu dak?

akitiano said...

Bro..filsafat menjadi diri sendiri bukan filsafat muslim..dalam Islam kita disuruh menjadi orang lain demi mendapat redha Allah...sebab manusia memang memiliki sifat buruk seperti malas, putus asa, sakit hati, dengki, sombong, riyak, marah, tamak dan lain-lain...hanya dengan melawan nafsu adalah jalan menuju Tuhan...sebab itu dalam sufi banyak mendidik dengan cerita-cerita para wali yaitu manaqib...ini demi manusia keluar dari dirinya menjadi yang lebih baik...you mungkin belum sadar kalau suatu hari tulisan u dapat merubah orang yang buruk dan hampa menjadi lebih baik...dan di sinilah amalan u yang akan membawa u ke redha Allah...macam i start tulis byk2 sebab tgk macam mana u boleh tulis...itu adalah sebuah i'tibar...c u in KL 24th ok...

Anonymous said...

Anon (kat atas ni je!),
Hehehe..mcm kenal je....mcm stress je...hihi..lebih stress dari Fadz..

Jelir said...

Rileks!

Anonymous said...

Selamat industri filem Melayu sebab kau dah takde!

Anonymous said...

damailah sikit filem-filem kita tanpa tontonfilem! bagus!

Anonymous said...

Anon (kat atas ini lagi!),
Hehe...tgh PMS ke Anon ni....betul i cakap...stress lebih teruk daripada Fadz...

Fadz,
Pls keep on writing...just a laptop...bukan nyawa kan..hihi..apa2 pasal u tak nak menulis, org lain lak dah jadi stress giler..
p/s:Bakat ada...pls, keep on writing!

El said...

I think as his friends, kita semua patut bagi Fadz space & time untuk dia 'berehat' & tenangkan fikiran. I know deep down dia takkan berhenti menulis but this situation buat dia down & depressed. Pun begitu nasihat2 yang diberikan oleh orang2 diatas sangat2 baik untuk pulih semangat Fadz ni. But for a meantime, let Fadz bermuhasabah diri for a while..

To Anon, masih ada banyak lagi blog2 review filem yang akan menganas kalau Tontonfilem takde sekalipun :)

Anonymous said...

Gunalah duit kemenangan Romlah kau agi membeli laptop baro.

didiey said...

fadz, we all love u! pls come back!

kangaq said...

hang mabuk budu ka fadz?

sf said...

Emmmpphhh ... ingatkan sudah hilang nyawa tak mahu menulis tu, baru hilang laptop je. Dah, jangan nak mengarut niang merapik, rileks sat, kemudian tulis semula. (Uweekkk ... ada hati tak mahu menulis? hehehehe)

ZEYN, THE PERPETUAL STRANGER said...

Fadz,


if you stop writing altogether, i'll force you to sleep with you-know-who!

aku tak main-main!

ida said...

kesian fadz

Amer Yusof said...

kesian nya. tp lama betol kau berkabung fadz...seminggu dah ni. jgn jadikan alasan hilang lap top utk ko berhenti menulis. aku masa hilang laptop dua tahun lepas, siap beli kertas kajang...tulis novel pakai tangan je. hehehe. dah publish dah pun novel tu...

memang sial la siapa yg curi laptop. grrr...

harap ko bersabar...dan mulakan dari awal balik. kekadang, apabila kita dah nak sampai ke puncak kita kena fikir jalan nak balik...jd tak rugi kau mula balik...mungkin lebih byk yg ko akan dapat. insya-Allah.

Berdoa untuk kebaikan ya...

azrul said...

salam,

fadz, kebijakan perlu terus ditulis, catat, diingat buat semua yang telah, sedang dan ingin berubah...membaca tulisan2 kamu adalah sebahagian kebijakan itu.

tetaplah terus menulis!!!

Arfah said...

pls dont loose hope! ure great! keep on writing!

Anonymous said...

baru laptop kena curi dah mogok seni! ingat aku samad janggut aje yang buat keje macam ni.

Apa kata masam silam kau kena curi.

fadz said...

saya berkabung buat anak-anak yang saya semai dalam laptop yang kini dimamah oleh drug addicts.. its not a laughing matter...

kilimanjaro said...

fadz, apa2pun, dont stop.. the industry needs you!

Anonymous said...

lu romantic sangat lah brader. taklah se-vital mana.

lembik, langsung tak kental.

gua nak tengok jugak, sampai bila lu nak mellow2 ni sambil cerita anak2 yg lu semai tu hilang.

-- gua, sebagai pembaca, terhibur.

fadz said...

anon,:

"Are you not entertained? Are you not entertained?"
Maximus, Gladiator.

fadz said...

but serious bro, its not as easy at it seems..

Anonymous said...

i am, eventually entertained by you (?).

-- hahahahah.

oh ya, lu selalu guna nama besar. tak kira lah, sehebat mana quotation juga character-nya, buat gua sedikit kecewa. kelakar lah, sebenarnya.

ini khas satu dari gua buat lu :

and God says, you write well My padawan learner. and ouh, please..it is all beautifully constructed blessings, come blending in together with senses. may the Force be with you?

- yeap, dont bother.

Anonymous said...

oh ya, cari gua di myspace boleh? andai nanti bila lu sudah kenal, tegurlah jika tersua dua muka kita.

hahahahah poyo myspace ni sebenarnya, gua tau. tapi macam2 benda kelakar ada.

http://www.myspace.com/vertovian

fadz said...

anon, ure trying to be nice right?

Anonymous said...

nope, soalan lu. bukan jawapan gua.

fadz said...

Anon wrote:
"and God says, you write well My padawan learner. and ouh, please..it is all beautifully constructed blessings, come blending in together with senses. may the Force be with you?"

God says? Says who?

I know im sick but i dont play with Gods words..

Go watch FRAILTY for your own amusement, Anon.

Anonymous said...

god is not the subject. overview by whole that matter most. apaalah, lu ingat gua ni apa.

aah frailty? good, so so.

fadz said...

typical DENIAL.. well, fuck u and fuck off!

fadz said...

myspace? alahai, i dont have a myspace.. i have a facebook.. myspace is too pop, im sori vertovian!

fadz said...

i wonder of vertovian and anon is the same person, his nemesis/ami to me is raging contradicting!

Anonymous said...

hahahah ok ok. rilek lah brader. kenapa nak marah? ouh facebook tak pop? peliklah.

fadz said...

facebook lagi sofistikated, macam layan2 falsafah, buku, New Yorkers, tapi kalau nak jadi sundal pun boleh dalam tu. Tapi itu PILIHAN.. myspace sgt pop, jgn tipu, tapi mmg elok buat mereka yg suka muzik. lagi satu, facebook lagi "personal" (aku x add sesuka hati), malah, ramai sedara aku lepak kat facebook..

Anonymous said...

hehehe. both myspace and facebook, sarang for yuppies.

diela said...

Anon,
stop! could u plz stop it!!!!!!!

Anonymous said...

vertovian ni sedara jhbt kot. orang muda, tapi darah dia lebih menggelegak.

Anonymous said...

cik diela, kenapa marah? tak payah lah vertovian, geli betul. amirul, ok?