24 January 2009

Waltz Bersama Bashir(2008)

Aku sedang cari-cari filem-filem nominasi Academy Award tahun ini. Aku jumpa filem cantik ini dalam You Tube.

Antara imej/suara tercantik filem tahun 2008...

8 comments:

Amer Yusof said...

Ari Folman pengarahnya memang Yahudi mabuk. pernah baca review filem ari, 'made in israel' sblm ni...memang ada propaganda thdp islam. tp yg baru ini, x tahulah.

tp sbnrnya seronok kalau tgk filem2 kisah tebing barat...byk jalur kan?

kisah bashir ni simple..pasal mimpi dikjear binatang2 pelik dan buruk. zaman perang israel-lubnan...harap sgt dpt tgk filem ini, dan filem paradise now...sampai sudah x dpt tgk lagiks...

tp betul, gambarnya cantik...cuma movement kartun tu nampak mcm kerja bebudak MMU pun ada...hehehe. just my 2cents

fadz said...

wah, bagus ko kenakan, biar ari terduduk jap..

tuantanah said...

I watched this movie.

Menurut Ari, ini filem anti perang, dan filem ini pengalaman sebenar dia sendiri. I think, dia buat filem ini untuk dealt with his guilty when he was in IDF.

It was a beautiful movie, and was ended with disturbing images.

4 stars.

http://tuantanah.wordpress.com/2008/12/08/waltz-with-bashir/

fadz said...

tuan tanah, thx, aku mmg nak check filem ni.. aku suka review kau.

Amer Yusof said...

tuan tanah, agak2 fielm ni boleh menang best foreign film kat oscar x?

btw, ari mungkin dh jadi anti-perang ala zohan sekarang...ramai yahudi yg claim mereka anti perang...

p/s: yahudi macam woody allen je yg aku suka...hahaha.

fadz said...

aku suka jugak yahudi2 yg cantik macam natalie portman...

chomsky yahudi paling cool..

Anonymous said...

Ya, mungkin kerana itu

fadz said...

kerana apa?