08 February 2009

Yellow Ribbon

Ok, there's nothing about film here. Just that, I felt, consciously responsible to send this message.







This is a song, taught by my beloved English lecturer while in university. It seems appropriate now.

I feel that our beloved Sultan is again "threaten", and in such a way, I feel, blood might flow, Malaysia might be a republic like Indonesia. And that is sad. This is a very "middle approach" view about what is happening in Malaysia and why people are becoming confused. This is a good review from Raja Petra on why the sultan did what he had to do.

I am wearing a yellow ribbon for my support to the sultan, especially to my beloved Sultan Perak (mom and dad from Perak). I feel obliged to. My heart is for the sultan.

"Then you'll know just what to do if you still want me, If you still want me.."






16 comments:

akitiano said...

Allah selamatkan sultan.....lagu negeri...

anas afrohead said...

akan ku pertahankan Sultanku sehingga ke titisan darah terakhir..

DAULAT TUANKU!

fadz said...

Kesetiaan Kepada Raja dan Negara!
(rukun negara kedua!)

Allah lanjutkan usia tuanku.

Anonymous said...

bang, lagu dangdut satu!

Nazim Masnawi said...

"I feel, blood might flow, Malaysia might be a republic like Indonesia."

I don't geddit. Every fucking Sultan dekat Malaysia ni dah kena assasinate ke? It's not like the whole country is going against the Sultan, man. Jelas dia berada di pihak yg benar*.

*Ya, aku sincerely rasa begitu despite, ya know, aku kerja dengan... well, err...

fadz said...

Nazim, mula2 baling benda di kereta, kemudian, apa boleh jadi?

akitiano said...

well, eli, yang bestnyer rukun negara kita tertulis: kepercayaan kepada Tuhan, kesetiaan kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang2, kesopanan dan kesusilaan...

So basically, dalam konstitusi kita hanya mengakui kedaulatan rakyat melalui perlembagaan...jadi kenapa nak gila sangat demo or emo...nak demokrasi sangat2 macam orang barat...

Tengok indon, secara specific tertulis kesejahteraan rakyat dalam Pancasila...dan ditegaskan di dalam UU dasar 1945 deme, kedaulatan negara adalah kedaulatan rakyat...TAPI TETAP rosak, tetap tak aman, dan yang paling giler, the GOVT. tak dapat tahan lajunyer arus liberalism, pluralism, permurtadan, kristianisasi, etc yang merusak Islam dan moral...TITIK!!

Nazri M. Annuar said...

Saya tidak into dengan benda-benda feudal ini.

Kesetiaan saya kepada ketua yang saya pilih sendiri, dengan sukarela, bukan faktor biologi dan salasilah. Sedangkan tuhan pun saya culas hendak sembah, inikan pula makhluk ciptaannya.

Itu menjawab stand saya.

Jawapan di atas juga tidak menggambarkan saya berada di pihak yang hendak "derhaka" dan telepas negeri tadbirnya.

Mereka juga bahlul.

fadz said...

Nazri, then ull never understand the meaning of "kesetiaan kepada raja dan negara" dlm rukun negara.. baik u tubuh republik je..

god, im so sad.. i hate malaysia now... i hate the people...

Anonymous said...

rukunegara tu siapa yang karang?

Nazri M. Annuar said...

Fadz, ya, saya fikir otak saya lebih kepada republik. Begitupun, ya, republik itu sendiri banyak kurangnya, tapi saya kira sama kurangnya juga dengan sistem beraja ini.

Mungkin, kerana contoh Raja yang tidak bagus menjadi Raja itu lebih ramai berbanding Raja yang bagus dalam lipatan sejarah.

Entah, mungkin saya ini amat dangkal orangnya.

Haha, i don't hate Malaysia though, i just hate people who runs it.

Dulu saya pernah ajak berhijrah ke New Zealand, jaga kambing biri-biri dan menulis pada malam hari.

Jom.

Nazim Masnawi said...

"Nazim, mula2 baling benda di kereta, kemudian, apa boleh jadi?"

Mula-mula baling benda di kereta... lepas tu, apa? Kena over-thrown? Kena execute? Dear Lord, kau tak rasa kau overreacting ke? Might as well haramkan naskhah "Matinya Seorang Pahlawan," huh?

"...then ull never understand the meaning of "kesetiaan kepada raja dan negara" dlm rukun negara.."

"Patriotism is the virtue of the vicious." Plus, kau pinggirkan ke kawan-kawan kau yg atheist atau sbb diorang tak ada "Kepercayaan kepada Tuhan?"

"Mereka juga bahlul."

Istilah bahlul terlalu baik.

fadz said...

Nazri, saya mau ke England, malah dah ada tempat pun. Di situ, rakyatnya masih menghormati raja walaupun segila mana liberal dan modennya mereka.

Nazim, things can happen, and u know me kan? Pesimis. Maybe yes, u wont do it, but look wat happen dat day. Kalau polis tak ada, apa boleh berlaku?

U know me, i dont mind kalau Nazri republican, Amir socialist, Kekure anti-royalist dan a few friends yg atheist, (i dont know u berpihak pada siapa walaupun i tahu u DAP) but yah, i believe and uphold the Rukun Negara and wat it stands for. Im sad, dats all i can say. I cry and i pray. Dats all i can do kan..

Nazim Masnawi said...

"Nazri, saya mau ke England, malah dah ada tempat pun. Di situ, rakyatnya masih menghormati raja walaupun segila mana liberal dan modennya mereka."

Guess kau koma masa Princess Diana mati dulu.

Anonymous said...

CISS DERHAKALAH KAMU !
http://tukartiub.blogspot.com/2009/02/ciss-derhakalah-kamu.html

fadz said...

Nazim dan Hishamudin Rais: watever..