17 February 2010

Sedutan "The English Patient"


Inilah novel yang masih belum saya habiskan (contoh lain, sebab bahasa yang saya tak mampu kunyah, seperti Ulysseus, atau terlalu membosankan, atau belum ada "stim" untuk meneruskannya), sudah dekat 5 tahun syaa membacanya, tetapi mendaham setiap kata-katra puitisnya membuat saya tersungkur untuk menyelesaikannya dengan cepat. Di bawah ini merupakan antara sedutan yang paling menghayat hati, membuat saya terkaku dan menangis. Saya masih di halaman 290:

"And all the names of the tribes, the nomads of faith who walked in the monotone of the desert and saw brightness and faith and colour. The way a stone or found metal box or bone can become loved and turn eternal in a prayer. Such glory of this country she enters now and becomes part of. We die containing a richness of lovers and tribes, tastes we have swallowed, bodies we have plunged into and swum up as if rivers of wisdom, characters we have climbed into as if trees, fears we have hidden as if caves. I wish for all this to be marked on my body when I am dead. I believe in such cartography - to be marked by nature, not just to label ourselves on a map like the names of rich men and women on buildings. We are communal histories, communal books. We are not owned or monogamous in our taste or experience. All I desired was to walk upon such an earth that had no maps."
The English Patient oleh Micheal Ondaatje, hlm. 261

8 comments:

saat omar said...

am I K in your book?

GAIA said...

My no1 all time favorite! Aku pun paling menyukai coretan terakhir Katheryn itu, dalam filem dibaca oleh Hana:-

We die....
We die rich with lovers and tribes,
tastes we have swallowed
bodies we have entered...
and swum up like rivers.

Fears we've hidden in,
Iike this wretched cave.
I want all this
marked on my body.

We're the real countries.
Not the boundaries drawn on maps,
the names of powerful men.

I know you'll come and carry me out into the palace of winds.
That's all I've wanted,
to walk in such a place with you,
with friends.

An Earth without maps.
The lamp's gone out,
and I'm writing...
in the darkness.

Taf Teh said...

"All I desired was to walk upon such an earth that had no maps."


Ohhh...

fadz said...

saat, err, tak faham..

Gaia, oh yes...

Taf, uhhhh yeap yeap..

sebenarnya entri ni aku silap masuk, sepatutnya dalam Kubu Buku, bukan di sini... maaf eh

Anonymous said...

"Am I K in your book " adalah sebahagian dari tulisan buku tu....
dalam filem pun ada appear.
K for Katherine.
Bila Katherine tanya pada Ralph Fiennes..tak silap scene masa mereka terperangkap dalam ribut pasir tu...

-Saat

fadz said...

mana ada dlm buku tu, hlm berapa?

fadz said...

dlm felem ada lah

sang kamen said...

tumpang tanya adakah saudara dpt download cerita misteri rumah tua dari link blog yg saudara berkan tu?