19 October 2010

Dosa-dosa Filem Melayu

Lontarkan kepadaku

DOSA-
DOSA

FILEM
MELAYU


(di bawah komen, sila):

23 comments:

Paan Ovrtd said...

1. Skeptikal pada orang gemuk. It's never funny to me.

2. Tahyul yang keterlaluan. What the fuck is 'Ningsun'???? Err...bukan filem la tapi.

3. Lan Pet Pet is a criminal in Malaysia's film industry. Period. I've had enough with that brat.

4. Also Apek.

5. The entire current Senario ensemble la senang cerita.

6. Pengarah-pengarah filem yang kebanyakkannya tidak membuat rujukan yang lebih dalam. Punyalah banyak novel yang bagus di Malaysia ni. Jibam - apa cerita? Kesian Ujang.

Banyak sebenarnya yang nak dipersoalkan. Tapi, bagi can orang lain pulak komen.

Hambali ® said...

1. babak orang kaya mesti ada syarikat ala-ala "kenchana holding". Bisnes juta-juta bergadoh sama adik beradik/ipar duai/awek etc etc kerana berebutkan share

2. babak di spital mesti ada misi (nurse) pegang papan plastik taruk kertas. Ayat biasa seorang doktor: "Saya minta maaf. Kami dah cuba sedaya upaya"

fadz said...

Paan, aku terus nak komen bahawa aku SANGAT menyokong engkau tentang Lan Pet Pet, tapi aku rasa dia mesti ada penyokong kuat kat Kedah fasal tu org masih bagi dia job untuk berlakon sampai sekarang.

fadz said...

aku ingin nyatakan apa abang Naga pernah nyatakan kepada aku: "Klise itu bagus"... komen..

Paan Ovrtd said...

Naaahhh...give me one Kedahan brat yang masih fanatik dengan dia and I'll show him how bullshit Lan Pet Pet is. His career never begun in my diagnosis. Haha!

"Klise itu bagus"? Klise yang macam mana dia maksudkan? Ke...dia memang tak berapa mengerti maksud klise? Kalau dah maksud klise tu sendiri pun menyebabkan pemaksudan sesebuah karya filem tu hilang nilainya, for God's sake, apa kejadah?

Ya, aku sedang rage.

fadz said...

yey aku rage (batu api)..

Lan Pet Pet, hang dengaq tak? hang tak laku dah, baik hang pi balik utara!

fadz said...

btw, bro Paan, geli ah tgk pic profail ko macam tuh ...

Paan Ovrtd said...

Hoi, dalam makmal tu woi! Check urine orang. CSI dowh aku.

Fikri: Kacaknya! said...

Asal jadi hero mesti orang kurus yang tampan. Orang gemuk? Bahan lawak jek.

Macam cerita dottie (eh, ni bukan filem?). That's not funny to make fun out of body.

Setuju dgn Paan.

sinaganaga said...

Fadz,
Pembetulan (Lain kali bila bercakap dengan gua - bawa buku nota - catit memolek): "Kadang2, klise pun ok juga!"

Harap maklum, sekian, terima kasih.

Anonymous said...

filem2 melayu tak berdosa, kita semua yang berdosa.

fadz said...

Akhirnya, ada juga seorang yang keluar "Dari kotak".. tuan Anon, sila huraikan lagi..

Amy Z! said...

adegan org2 melayu menari2 dlm disko. sungguh plastik dan pelik.

Hidupsantai said...

Filem Melayu banyak menayangkan babak2 yang kita boleh lihat live depan mata di pasar, bus stand dan lain lain tempat.. What a wasteS?

Anonymous said...

Bukan dosa filem melayu, tapi lebih kepada dosa pembikin filem melayu:

1. lebih sibuk fikir nak kaut untung hinggakan lupa tanggungjawab sosial memastikan impak kandungan filem kepada penonton. Sama ada filem itu akan memberi satu impak positif dan buat penonton berfikir, atau sekadar menghabiskan RM12 untuk tiket wayang, dan masa 2 jam dalam panggung, dan akhirnya keluar tanpa mendapat apa-apa manfaat.

contoh paling jelas pembikin filem atau pembuat skrip yang saya kira tak guna otak bila berkarya - Scene 'nasi lemak 50 sen' dalam Cuti-Cuti Cinta. Seriously, is it necessary? Cukuplah kita orang dewasa tahu apa maksudnya. Tapi, perlukah scene ini dalam filem itu, dan perlukah preview filem ini disertakan dengan babak itu berkali2?

Mereka yang tidak menggunakan otak ni pasti tak tau betapa ramai mak bapak kena menjawab tiap kali anak-anak mereka bertanya 'kenapa degan nasi lemak 50 sen mama?', 'kenapa dia cakap nasi lemak, tapi tak ada nasi lemak mama?'. *sigh*

zett said...

...bila filem itu diarah oleh profesor yang tidak menunjukkan kualiti seorang profesor,.....

durian said...

my 30 cent comment:

-filem yg dah siap tapi x tayang² lagi sampai skrg..tensen tggu ooo...
(ape lagi....DUKUN)

-filem yg dah siap tapi x bleh nak tayang tapi dah buat 1 month pye promotion....
(what else...DUA ALAM)

-filem yg bagi aku berkualiti tapi x tersenarai dlm FFM...
(MUALAF....why...?)

-filem yg recycle idea....dah abis idea ke ape....
(KABI KUSI KABI GAM,KULIAH CINTA)

-Pelakon filem yg langsung x ambik iktibar atas ape yg dilakonkan....
(cth terbaru-RIANTI CARTWRIGHT (AYAT AYAT CINTA)...)
betul² spoil mood aku nak tgk filem ni balik...WTF...!!!!

-filem yg x masuk akal logiknye...
bukan dari definasi imaginasi atau fantasi...tapi KECUAIAN DAN MALAS....!!!!
(DUA JIWA SATU HATI....)

-the biggest sin,the most worst,
filem yg 75% skripnye cuma MENJERIT..!!!! IS IT WORTH PAYING RM10 TO SEE THAT...???
(HeHe..MISTIK,RASUKAN ABLASA)

dan lain lain......hehe...

The Poyo Me said...

DOSA-DOSA FILEM INGGERIS:

kalau nak box office mesti ada...

1)eye candy seksi tahap mampus. tapi watak die tak berkembang. takde motif dalam filem kekadang. (clue: kalau you cut die keluar jalan cerita masih understandable)

2) letup-letup sana sini. lima minit satu kereta letup. lima minit satu helicopter meletup. kalo dunia sebenar macam tu, dah belubang2 dah amerika.

3) token chinese--selalu watak tempelan kepada prota/antagonist. mesti tau kungfu. sleng mandarin. not necessary from china. kadang2 filipina mata sepet pun jadi orang china.

4) screaming sambil mencarut beberapa ribu kali. konon nak kasi feel tensen la mencarut. tapi aku dengar aku lagi tensen! sekali dua dah la!

5) sex scene, french kissing--why the heck kena ada. filem romantik takpe la. ni filem ganas2 bunuh orang pun ada gak. dan tak menambah kepada jalan cerita. baik ambik lima minit tu letupkan lagi seorang token chinese. WTF.

awan timur said...

dosa2 filem malaysia yg aku slalu tgk & masih diamal oleh pengarah sampai skang ni : -

1) hero cool & stylo, kwn hero mesti lawak dan pak pandir.

2)kalau scene menangis, mesti nak nangis kt luar rumah cth tepi bukit, sambil bawak keta, tepi highway & mcm2 lagi. padahal kalau dah nangis tu dok rumah je la..jimat minyak!
(scene ni famili Usop Selam mmg slalu pakai. dari zaman ayah sampailah ke anak dia. petua ayah agaknya, tapi umah besar mcm istana. kejam kan dunia ni ?)

3)kalau famili kaya bapak dia mesti pakai nama daddy, mak dia mami..pastu ada org gaji yg pandai buat lawak ataupun pekak badak.

4)org jahat mesti nampak jahat gile tak ingat punya! muka ada parut, rambut kaler2,pakai jaket kulit tgh panas & muka bengis 24jam sehari semalam.

5)analisa karakter selalu berterabur & tak study. awek racer bwk keta laju mcm nak gila, tapi bila gaduh dgn pakwe menangis sampai boleh buat 1 video clip kt tepi jalan.

6)kebanyakkan poster design mcm haram! layak buat alas duduk tapir kt zoo melaka. lasso tool gambar2 pelakon utama,pastu tempek merata poster. ilmu grafik, composition,typo semua tolak tepi. janji org nampak sapa pelakon utama citer tu...sudah!

7)konflik & motivasi main karakter tak jelas & terlalu mudah.

8)malas nak buat color corection! color semua mcm nak zaman z lokman jek! cuba belajar sket dgn bernard chauly(pisau cukur), khabir(setem),& arwah yasmin(sepet & gubra)

9)dialog takde punchline setan!! dialog berjela2, pastu takde motif. kalau dah buat lawak tu,still nak ulang 2-3 kali..penonton bukannya bodoh setan oii!

aku akn jadi stress bila menulis dosa2 ni. tapi disbalik dosa2 tu tdapat byk lagi citer malaysia yg berkualiti mcm :- setem,kala malam bulan mengambang,kami(citer bdk remaja redcom tu & versi sudirman. versi sudirman tu sampai skang aku rasa nak menangis tgk.),pisau cukur,budak kelantan,sepet,gubra & mcm2 lagi.

tapi aku lagi stress bila tgk citer2 taik yg byk dosa tu box office !

fadz said...

wahhhh, banyak poin tu!!

ZARA said...

Isk,kalau ada butang 'like' ni,nak 'like' semua..

Anonymous said...

bukan lah dosa bro,xde passion..
1)paling lupakn psl story,develop betol2..pantang ade idea,semua nk di pilem kan.
2)xde background pilem,pi lah study,bwk diri jauh2..,ni hentam buto
huhu

Anonymous said...

cerita/watak polis malaysia cakap skema sungguh. mungkin sebab ada sekatan/garis panduan, tapi ..blearghhh!