07 April 2014

Apokalips X(2014): Farid ada Sayap

"Sape suruh masuk kelas gua?" - Pemukul

Hanya ada satu imej sahaja yang aku suka dan aku setuju dalam filem pascaapokalips Malaysia yang pertama ini daripada tangan bang Mamat kita, yakni pada bahagian akhir, Pendita ala Obi wan Kenobi (lakonan Pyanhabib) berjalan di tengah padang jarak berpuing bangunan kosong, diikuti Adam AF dan sekumpulan anak muda yang lain.

Menonton imej babak itu sahaja kita terasa suatu pengalaman memuaskan dalam perjalanan wayang kita, suatu pemaparan "epik" yang betul dan memahami maksud ruang dan bentuknya. Terasa harapan dan terasa momen baharu yang lebih menjanjikan dalam keadaan penuh fatalis dan mati (sinema kita sekarang). Ironinya, imej itu ialah imej (dekat) terakhir yang kita tonton, sebelum segalanya dilakukan dengan bayang dan ruang hitam dan kelabu berlatar bangunan DBKL di Titiwangsa. Nanti buat peminat kecil filem ini, bolehlah buat rombongan Aman Chai dan Qi Qi secara gerila di Flat DBKL tu untuk meraikan kembali grafiti dan contengan bajet rendah yang dibuat oleh produksi filem ini sebelum flat itu betul-betul diruntuhkan. Mungkin sempat juga peminatnya buat parti segempak festival asia yang lima remaja kita gol tu atas nama matahari Barat ke Timur.

Dunia filem pascaapokalips ini mempunyai beberapa ruang apokalips yang menarik, terdapat percubaan campuran lima bahasa "rojak", udara sudah toksik dan ada masa-masa tertentu, manusia yang masih hidup terpaksa hidup dengan topeng. Manusia yang sudah hilang pedoman hanya tinggal dalam puak-puak tertentu yang mendefinisikan mereka, sampai agama, bahasa dan bangsa hilang, hanya tinggal subbudaya dan anarkis, dan secara pelik, silat cekak. Manusia juga mengambil semacam suatu dadah untuk memperkasakan lagi tubuh fizikal mereka, sampai ada yang terbang dan menjadi selagak dewa.

Semua ini cantik, tapi mana ceritanya? Ceritanya terikat dalam empat puak terbesar, yang jelas kelihatan puak X (Farid Kamil) Merah Putih yang semacam menjaga minyak (peranan ini tidak dijustifikasikan dengan kuat) dan elektrik (perkara ini paling membingungkan aku), kemudian ada puak Sri Gala (Peter Davis) yang suka gaduh-gaduh dan perasaan dengki terutamanya Iqram Dinzly, kumpulan Flora yang penuh perempuan dan jaga tumbuhan (yakni punca makanan), dan akhirnya puak Kala (Jehan Miskin) Jengking yang selalu buat konsert Black Metal depan rumah mereka tanpa apa-apa maksud sebenar.

OK, pergerakan plot filem ini amatlah lembap dan bosan, malah bila ia berlaku, aku tidak sedar pun ia berlaku. Skrip tulisan Mamat ini, melihat pada bertahun filem ini dibikin, merupakan antara filem-filem terawal Mamat yang tidak disiapkan sampailah dapat buat bajet CGI yang dia perlukan. Tulisannya di sini amat didaktif yang naif, melakarkan kisah "sini adik-adik biar abang ajar sikit adik-adik fasal kontrak sosial" politik yang sedang membelenggu UMNO. Malah, ada bahagian yang kita terasa seakan-akan ditulis oleh budak tadika. Seorang budak tadika yang baru sahaja menonton Sembilu, dan mendapati Sembilu merupakan filem terbesar Malaysia untuk dipinjam dan diulang guna lalu ambillah plot serta dialognya di tengah-tengah landskap pascaapokalips. Aku serius takde hal kalau Mamat nak mengajar orang Malaysia, ahh, terus-terang sajalah, orang Melayu kita tentang kerosakan perpaduan yang amat sangat dalam kalangan kita, tapi jelaskan dahulu potensi dunianya. Persoalan kenapa berpuak dan tiba-tiba Iqram asyik panas bila tengok Adam (aku sure dalam diam dia gay dan nak Adam), apa tujuan dan peranan setiap satu puak ini? Kenapa awalnya mereka bergaduh ala Street Fighter? Untuk apa? Mainlah dengan ruang ini dahulu, yakni bagaimana setiap puak ini sebenarnya memerlukan antara satu sama lain, barulah ianya jelas hidup dan menjalar dalam dunia apokalips, ini tidak, jelas filem ini mengulangi Senario Lang Buana yang pernah Mamat tulis. Ini jelas, Mamat tak pernah baca Frank Herbet ataupun David Brin (aku rasa aku dah dapat detect seorang lagi mamat yang tak faham perbezaan fantasi dengan fiksyen sains, tapi fantasi pun ada undang-undangnya). Lagi sekali, kita buat skrip filem kena study dulu, kena faham latar ruang sai-fainya betul-betul, kita dah tak boleh sandarkan kepada "sebab idea ni best" semata-mata, kalau nak bandingkan filem ni dengan adaptasi Divergent, macam filem tadika dengan universiti.   

Ya, filem fiksyen sains mementingkan "sistem" dan "fenomena" yang dicipta. Dalam filem ini jelas fenomena sosialnya yang hancur. Kenapa hancur dan berpuak? Hal itu masih samar-samar. Dan apa kerja Pyanhabib? Aku rasakan, ini sengaja memalukan beliau, seakan-akan menyatakan: inilah yang kau dapat bila bagi si sengau memerintah. Hal ini sengaja aku bangkitkan kerana (yang aku dah dapat baca dari awal pun) terdapat babak imbas apa kerja Pendita sebenarnya pada awal filem, yang sepatutnya memberi ruang kejutan dan sentuhan emosional, tetapi jika disedari sepenuhnya bentuk filem ini, ....

Kalau pun Mamat hanya gunakan latar apokalips ini sebagai ruang untuk dia berdakwah fasal agenda politiknya (aku boleh dengar Mamat berucap, Bersatulah bangsaku!), fine, takde hal, tapi dia kena make sure gaya yang dia gunakan (sebab dengan jelas filem ini dibikin dalam style over form) setaraf bentuk dunianya. Hanya imej terakhir yang aku akur indah. Bagaimana dengan kisah topeng dan udara toksik, kenapa tidak diperdalami lagi? Ada banyak babak yang aku tahu merupakan cita-cita besar Mamat tapi dilaksanakan dengan begitu amatur sekali. Sekurang-kurangnya terdapat juga bahagian sedap seperti klimaks Farid yang mengamuk di pangsapuri dan final fight. Tetapi semuanya tidak dapat menyampaikan suatu kepuasan yang sepatutnya.

Filem ini aku percaya dibikin sebelum nama Pekin Ibrahim naik. Ada percubaan yang baik dari segi lakonan tapi masih dalam gaya yang amatur. Jehan menyambung tradisi Prof. Klon yang biol dan satu dimensi. Farid mencuba tapi dia bukan Superman. Adam tak bermaya. Peter Davis pandai tayang puting. Oh ya, dalam dunia pascaapokalips Mamat, si wanita macam bebudak Jepun Gothik dan si lelaki suka tunjuk puting dada, mungkin ini sahaja jawapan Mamat kepada penonton wanita yang mahu membanding dada sasa dan puting pelakon lelaki mana yang paling menarik. Selamat menonton puting.

Klasifikasi: P-13, beberapa perilaku yang tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak, namun beberapa kata kesatnya sudah dipotong LPF, lagi menambahkan kesima mengapa perlunya LPF mendidaktikkan kehidupan harian kita. F*** LPF. 
MENONTON DI GSC Berjaya Time Square. 

Nota Tambahan (berserta spoiler):
Aku sepatutnya sudah berhenti, namun aku tersinggung apabila ulasan poyo aku ini dijadikan cerita berkenaan agenda aku menjatuhkan Melayu (nauzubillah) dan entah apa-apa lagi kecaman. Beginilah, sarkastik aku menulis berkenaan puting itu adalah perasaan sangat marah dan tersinggung aku bila aku membayar menonton filem ini dan itu sahaja yang aku dapat, hal ini amat mengguris perasaan aku, bayangkan, harga tiket sekarang bukan macam dahulu, dan ini hak aku sebagai penonton, tapi mereka peduli apa kan? Jadi mahu lagi? Mahu lagi apa yang aku tidak puas hati? Ini merupakan nota-nota ringkas dalam perbincangan dengan seorang pengkritik tersohor berkenaan masalah filem ini:

Begini:
then i would like to know, what was the point they created the gelanggang lawan? Why was there so many "puak" .. i understand the "idea" of its creation semantically, but what about the execution of the story that moves the character? Who created this puak-puak? Was it Pendita? Why Pendita let it (pergaduhan ala Street Fighter) happen then made a decision to make a pact (perjanjian) after a tragedy?

Some even said: if you can have time in grooming your hair, can't you built a better world, like in Divergent?

Kalau benarlah Pendita melakukan "konspirasi", yakni membenarkan Kala secara senyap utk membunuh semua orang lalu diri Kala sendiri juga atas utk membebaskan golongan muda itu untuk "berhijrah", mengapa tidak ada babak yg menayangkan initial scene kenapa hal berhijrah ini tidak dapat dilakukan kerana terikat dengan puak yang diketuai oleh otai-otai? Tidak ada satu babak pun menunjukkan mereka melarangnya. Tidak ada logik dunia yang konkrit apa yang akan berlaku jika mereka berhijrah (cth: ada puak kanibal/orang makan orang di suatu ruang tertentu, contohnya)

Perwatakan yg dicipta terlalu satu hala, satu dimensi utk melihat sisi-sisi lain. Ada satu babak yg amat menyakitkan apabila ruang tidak dimainkan, ketika Qiqi dirodok hanya di sebelah abangnya (Iqram), tidak ada isolasi ruang atau mainan ruang, semuanya mcm dibikin dalam satu bajet tertentu. Jika pun ianya chaos, tangkapan imej tidak memberi kepercayaan kepada penonton logik itu. Hanya jika Qiqi pergi ke satu ruang lain, lalu Pekin mengikut lalu merodok, mungkin itu dapat diraikan. Masalahnya, kareografi dan mainan ruang tidak dititik beratkan dan jelas "asal jadi".

Dan jika watak dibangunkan hanya sebagai karikatur dalam membayangkan representasi sketsa atau farsa (seperti filem-filem Monty Phyton, tapi lihat, ini bukan filem komedi, ini drama-aksi), bgmn dengan penonton yg mahu "root" untuk watak tersebut, tidak ada "kasih sayang" atau memberikan wajah utk penonton peduli atau "care", ini jelas dlm setiap watak Apokalips X kerana tiada percubaan memberikan watak suatu "perjalanan emosi", seperti jelas yang kita lihat wujud dalam filem apokalips seperti Mad Max, The Running Man, Snowpiercer, Water World, Book of Eli. Teliti dengan betul, selalunya kebanyakan filem apokalips akan mengangkat satu watak dalam satu "perjalanan", lalu penonton akan terikat dengan jalan cerita kerana perjalanan emosi watak tersebut, perkembangan apa yang akan berlaku dengan watak. Hanya beberapa filem, seperti Delicatessan yang mempunyai pelbagai watak, namun jelas filem itu sebuah filem "komedi-farsa" tentang kritikan sosial masyarakat Perancis, dan setiap imej melakarkan watak karikaturnya dengan jelas.

Dan dialognya, saya benar-benar terkejut ... beberapa babak Amanchai-Qiqi membuka kembali babak-babak Sembilu, dan ini amat menyakitkan, babak cinta Awie-Ummi dalam Hantu Kak Limah lebih jelas dan berchemistry. Babak-babak cinta Amanchai-Qiqi amat kaku dan hanya menghamburkan dialog atas dasar menghamburkan dialog.

Saya faham Mamat ingin mengkritik sosiopolitik yang bobrok dalam dunia sekarang, tetapi yang lebih penting ialah memberikan cerita. Jelas, 10 minit awal kita tidak jumpa ke mana filem itu hendak dibawa, tidak ada quest, matlamat dan konflik yang berkesan, sampailah kepada percubaan yang kononnya kisah cinta amanchai terhalang, dan imej yg diberikan terlalu poyo utk kita mahu amanchai dan qiqi utk berjaya dalam percintaan. Ini masalah yg Mamat perlu sedari. Sebab at stake, he has good ideas but if he cant execute it, cakaplah apa-apa pun, penonton takkan percaya.

Snowpiercer bagi saya menjadi kerana konfliknya jelas, ada matlamat dlm sisi pembongkaran konspirasi - jelas golongan kelas rendah merancang hendak "take over" kereta api terakhir dunia untuk membebaskan diri drpd penindasan kelas atas. Jelas, sgt jelas. Lalu mainan konspirasinya akan dibuka sedikit demi sedikit sampai pada akhir filem. Bagaimana Apokalips X menggerakkan konfliknya? Matlamatnya? Cth jelas: utk apa Pendita ke ruang/tempat baharu apabila tempat itu tidak dikecam/tindas oleh mana-mana kuasa luar lain malah tidak dikecam dari segi alam sekitar (penjagaan toksik tempat itu terkawal, bersistem dan ada tanaman/makanan dan elektrik wujud, tiada tanda ia akan lenyap atau habis, tidak ada babak contohnya bahawa minyak makin menyusut), jadi ambiguiti ini kita tidak terima kerana ketiadaan matlamat yg langka. Tujuan Amanchai hendak keluar dr tempat itu jelas kerana dia mahu "kahin lari" dan keluar drpd sistem undang-undang X dan puak lain, yakni suatu alam yg lebih bersatu padu, tapi itu masih pendirian peribadi dan tidak terangkai kepada komuniti. Anak muda lain tidak sibuk pun terasa mahu "kahwin lari" sepertinya. Maka tujuan tinggal tujuan, konflik tinggal konflik. Ini masalah filem ini, tidak disemak betul-betul sebelum produksi.

Permainan ruang dengan fungsi burung suatu lagi contoh (hal ini sedikit menganggu dari segi logik kerana adakah burung itu dijaga dan dimanakah mereka dapatkan burung-burung itu apabila udara dunia sudah toksik?). Ada satu babak dengan naifnya menunjukkan si pemberitahu bahawa "Burung sudah mati" maka toksik akan berlaku. Dalam erti kata logik, jika lelaki itu duduk di luar kawasan bangunan, suatu tempat sedikit jauh dan melihat sahaja burung mati (babak ini menggunakan unsur daripada Close Encounters of the Third Kind) lalu cepat-cepat pakai topeng lalu berlari ke ruang komuniti, mungkin imejnya lebih diterima. Hal ini kerana angin yang membawa udara "toksik" bukan turun dari atas ke bawah (seperti banyangan filem ini sebab itu lelaki itu di kawasan atas) tetapi dari Barat ke Timur atau apa-apa bentuk horizontal. Hal inilah, jika dibawa kepada tontonan umum orang luar, tentu memalukan kerana melewakan logik.

11 comments:

Jiman Najmi said...

Couldn't have said it better myself. 200% setuju dengan review ni, bravo. Kecewa memang kecewa.

Danial Makrof said...

Adaptation from strip comic, UTOPIA

Danial Makrof said...

Adaptation from strip comic, UTOPIA

Muhammad Za'im Mohamad Yusoff said...

ULASAN APOKALIPS (2014) - APO EKAU BUEK NI, JANG?

http://www.zaimterbang.blogspot.com/2014/04/apokalips-apo-engkau-buat-ni-jang.html

Anonymous said...

http://ulasanfilemdariseorangamatur.blogspot.com/2014/04/ulasan-filem-raid-2-berandal-ganah.html

harry ahmad said...

ada tambahan ulasan plak?

mohdsyazwan2010 said...

this film is a mess

mohdsyazwan2010 said...

this film is a mess
lang buana much more better than this

Mark Piet said...

Kupasan kau tentang Apokalips X seperti membaca kisah sebuah parti politik yang di dalamnya ada puak-puak yang wujudnya atas dasar mahu menguasai parti politik berkenaan berserta kuasa kapitalismanya. Tetapi kisah Qiqi dirodok di sebelah Iqram tidak ada sandaran dalam sejarah parti politik berkenaan.

Adakah babak Sembilu dalam Apokalips X suatu parody?

Anonymous said...

Dari segi look, mcm filem CROWS ZERO,
salah satu inspirasi utk buat filem ni -
http://www.youtube.com/watch?v=fRMxLsNn-ZY

valve said...

Hanya mampu tonton separuh shj cerita ni bila otak dah xmampu terima dan cerap gubahan filem ala2 gangster sekolah tinggi jepun. sekali tgk xmcm apokalips pun tp cuma di tempat pembuangan sampah. bad move for mamat khalid, perhaps you just should focus on comedy genre that suits you well.